Wanneer is bedrijfskleding fiscaal aftrekbaar?

delta_multiprotect_3_hr

Als ondernemer ben je gebaat bij een scherp oog voor je bedrijfskosten. Wist je dat je de kosten voor bedrijfskleding fiscaal kunt aftrekken? Dit is echter niet zo simpel als het lijkt. Je moet aan bepaalde voorwaarden voldoen wil je deze kosten in mindering kunnen brengen op je belastbare winst. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over fiscale aftrekbaarheid van bedrijfskleding.

Wat is bedrijfskleding?
Bedrijfskleding is kleding die specifiek bedoeld is om te dragen tijdens het uitoefenen van je werk. Het kan gaan om een uniform, maar ook om andere kledingstukken die passend zijn bij de functie die je uitoefent. Denk hierbij aan een pak voor verkopers, een nette jurk voor receptionistes of een overall voor monteurs.

Bedrijfskleding kan zowel informeel als formeel zijn. Sommige bedrijven hebben een strenge dresscode, terwijl andere bedrijven minder formeel zijn. In sommige gevallen is bedrijfskleding verplicht, zoals in de gezondheidszorg of in de veiligheidsbranche. In andere gevallen is het niet verplicht, maar sterk aanbevolen, zoals in de bank- en financiële sector.

Waar moet bedrijfskleding aan voldoen?
Maar let op, niet alle bedrijfskleding is aftrekbaar. Om ervoor te zorgen dat de kosten fiscaal aftrekbaar zijn, moet de werkkleding voldoen aan (minimaal een van onderstaande) criteria:
·      de kleding wordt niet privé gedragen worden; of
·      het is een uniform of overall; of
·      de kleding is nodig om het werk veilig uit te voeren (verplicht volgens de ARBO-wet); of
·      het kledingstuk moet zijn voorzien van minimaal 70 cm2 beeldmerk.
Veel bedrijven kiezen ervoor om de bedrijfskleding te bedrukken. Niet alleen zodat de werkkleding dan 100% aftrekbaar is van het belastbaar inkomen, maar ook in verband met de marketingwaarde. Nu lijkt 70cm2 groot, maar dat valt best mee. Je mag het namelijk ook verdelen over bijvoorbeeld de voorkant en achterkant van het kledingstuk of door het logo in de knopen te verwerken. Een slogan of websiteadres mag overigens ook.
Valt bedrijfskleding onder de WKR (werkkostenregeling)?
Wanneer je bedrijfskleding niet voldoet aan de eisen voor zakelijke aftrekposten van de Belastingdienstkun je de bedrijfskleding nog scharen onder de WKR (werkkostenregeling). Dit is een regeling waarbij bedrijven belastingvrij vergoedingen mogen toekennen aan hun personeel. Bedrijfskleding valt onder de WKR (werkkostenregeling). Dit betekent dat je bedrijfskleding kunt verstrekken, vergoeden of ter beschikkingstellen aan je werknemer zonder dat de werknemer hierover belasting hoeft te betalen.
Welke zakelijke kosten zijn nog meer aftrekbaar?
Naast bedrijfskleding mag je ook de volgende kosten (onder voorwaarden) verrekenen met je belastbaar inkomen:
– Reiskosten tussen huis en werk
– Kosten voor cursussen en opleidingen
– Kosten voor studieboeken
– Abonnement op vakliteratuur
– Lidmaatschap van beroepsverenigingen
– Kosten voor computer, printer en andere kantoormiddelen
– Representatiekosten, zoals relatiegeschenken (80% fiscaal aftrekbaar).

Ben jij op zoek naar bedrukte bedrijfskleding voor je bedrijf?
Neem contact op met Promosale voor de mogelijkheden via +31 (0)6 270 913 49

info@promosale.nl.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest